Magic Video

See all favorite videos of flaminggifts

Hong Kong News of the Day

Sunday 26 July 2009

Wendelin Wiedeking, former CEO of Porsche, Bravo!



Wendelin Wiedeking, you'll merit a big applause from the Porsche manufacturers...
But a small fish cannot eat a bigger one...

Article from "De Standaard" at July 26. 2009 is a good resumé of what Wiedeking stands for.
It's only written in Dutch:

Porschebaas schenkt helft ontslagpremie van 50 miljoen aan goede doel

  • zondag 26 juli 2009

  • Auteur: Peter De Backer

Hij gold als wondermanager en zou met Porsche zelfs het vele keren grotere Volkswagen overnemen. Die overmoed is Wendelin Wiedeking (56) fataal geworden. Niet Porsche neemt VW over, maar wel omgekeerd.

Om de overname van Porsche door Volkswagen mogelijk te maken, moest Wiedeking deze week de baan ruimen. Ontslagen worden is voor niemand een pretje. Maar u en ik zouden stralen van geluk als daar een gouden handdruk van 50 miljoen euro mee gepaard ging. Niet zo Porschebaas Wiedeking.

In een afscheidstoespraak voor zijn personeel vertelde Wiedeking hoeveel hartzeer zijn gedwongen vertrek hem kost. Veel Porschearbeiders vochten tegen hun tranen en trakteerden hun ontslagen baas op een hartverwarmend applaus.

De prestatie van Wiedeking mag er dan ook zijn. Toen hij in 1993 aantrad als CEO, balanceerde het wereldberoemde merk van sportwagens op de rand van het faillissement. Dat jaar werden nog 14.400 auto's verkocht. Geld voor nieuwe modellen was er niet. Wiedeking nam een drastische beslissing. Hij liet enkele toplui van Toyota overkomen om de kosten in het productieproces terug te dringen, schrapte onrendabele modellen en nam een risico door terreinwagens te produceren.

Het lukte, want vandaag is de Porsche Cayenne de favoriete 'villawijktank' van rijkelui die de buitenwereld willen tonen dat ze het gemaakt hebben. Tegen 2007 rolden bij Porsche 100.000 wagens per jaar van de band. Wiedeking had Porsche omgetoverd tot de meest winstgevende autobouwer ter wereld en hij liet het personeel geregeld mee profiteren via extra bonussen. Zelf werd de topmanager er ook niet slechter van. Met een jaarinkomen van 77 miljoen euro was hij de best betaalde manager van Duitsland.

Maar Wiedeking werd overmoedig. Hij begon in 2005 aan een stoutmoedig plan om het tien keer grotere Volkswagen over te nemen. Het zadelde Porsche op met een berg schulden - gisteren geschat op 14 miljard euro in plaats van de eerder genoemde 9 miljard euro - die het bedrijf ondanks alle succes niet aankon.

Uiteindelijk moest Porsche de hulp inroepen van... Volkswagen. Deze week velden twee vergaderingen van de raden van bestuur van Porsche en Volkswagen het verdict: Porsche wordt overgenomen door de VW-groep en Wiedeking wordt samen met zijn financiële rechterhand aan de deur gezet.

Dat gebeurt evenwel niet respectloos. De erfgenamen van de familie Porsche gunden de ontslagen topman een vertrekpremie van liefst 140 miljoen euro. Maar de raad van bestuur vond dat 50 miljoen - toch nog altijd twee miljard oude Belgische frank - ruimschoots moest volstaan. De helft van zijn vertrekpremie zal Wiedeking aan een goed doel schenken.

Wiedeking heeft bij Porsche dan wel een onwaarschijnlijk fortuin bij elkaar verdiend, toch ziet hij zichzelf niet als een exponent van de graaicultuur. Integendeel. De jongste jaren haalde hij in de media herhaaldelijk uit naar ondernemers 'die hun verantwoordelijkheden tegenover de samenleving negeren'.

Zelf smijt Wiedeking het geld niet over de balk. Zijn belangrijkste aankopen de jongste jaren zijn een taverne in het Westfaalse stadje Beckum, vanwaar hij afkomstig is, en een paar aren landbouwgrond in zijn woonplaats Bietigheim-Bissingen, waar hij in zijn vrije tijd de grond bewerkt met een antieke Porschetractor.

'Wiedeking is een spontane man. Volstrekt het tegendeel van de gladde zakenman die alleen maar op winst uit is ten koste van zijn personeel', vertelt Karl-Uwe Strothmann, de burgemeester van Beckum, die regelmatig in diens bescheiden restaurant een schnitzel gaat eten. In Wiedeking ziet de burgemeester geen zakkenvuller, wel een gezellige man, die graag een goede sigaar rookt en op recepties tot de allerlaatste blijft.

Op een paar jaar na, was Wiedeking sinds 1983 in dienst bij Porsche. Toen hij daar aankwam, zag hij er met zijn saaie bril en burgerlijke snorretje veeleer uit als de nieuwe boekhouder. Naar eigen zeggen had hij toen al zijn eerste miljoen euro verdiend, dankzij investeringen in vastgoed. De ingenieur mechanica heeft er in zijn carrière bij Porsche vele miljoenen aan toegevoegd.

Maar uiteindelijk was het hem daar niet om te doen. Of toch niet alleen. 'Veel collega-ondernemers hebben de balans tussen arbeid en kapitaal uit het oog verloren', zei hij drie jaar geleden in een interview. 'Een zo hoog mogelijke winst maken kan toch niet het enige doel van een onderneming zijn?'

No comments:

Worldwide most readed Blog is - of course - Chinese!
Blog (CH) Blog (ENG) - IMDB - Data of Xu Jinglei

Cartoon