Magic Video

See all favorite videos of flaminggifts

Hong Kong News of the Day

Tuesday 16 March 2010

Visionair België

Over Johan Sanctorum en deze webstek

Johan Sanctorum (Oostende, 23 juni 1954) is cultuurfilosoof en aanstichter van deze site. Hij studeerde filosofie aan de VUB. In de jaren '80 gaf hij het beruchte tijdschrift 'O' uit, een kruisbestuiving van journalistiek en metafysica.

Tussen 1994 en 1999 was hij artistiek leider en regisseur van de Vlaamse JeugdOpera, een muziektheaterlaboratorium van en voor jongeren.
Van 2000 tot 2003 was hij consultant bij het communicatiebureau Slangen & Partners, een inside-ervaring die zijn visie op 'overheidscommunicatie' en politieke marketing grondig zou beïnvloeden.
In 2003 kwam hij in contact met de Milanese architect/urbanist Aldo Rossi, wat het begin werd van een duurzame samenwerking. Hieruit vloeide o.m. 'Passione Urbana' (2006) voort, een boek over stedelijke cultuur en stadsherwaardering.

Sinds 2003 is Johan Sanctorum actief als publicist en columnist (De Standaard, De Morgen, Deng, Menzo, Doorbraak, Streven, Vrijbuiter, Meervoud, Forum, AchterHetNieuws...).
Kunst, cultuur, politiek, media, onderwijs, milieu, stedelijkheid en architectuur..., zijn dikwijls weerkerende thema's.

In 2008 verscheen 'De islam in Europa', een controversiële essaybundel die hij schreef in samenwerking met o.m. Benno Barnard, Geert Van Istendael en Jan De Pauw.
In Januari 2009 publiceerde hij "De Vlaamse Republiek: van utopie tot project" (samen met o.m. Eric Defoort, Brecht Arnaert, Ludo Abicht, Matthias Storme). Hierin tracht hij de de Vlaamse onafhankelijkheidsbeweging terug te koppelen aan de sociale beweging én aan het republikeinse gedachtegoed.
In Oktober 2009 publiceerde hij samen met Frank Thevissen "Media en Journalistiek in Vlaanderen - Kritisch doorgelicht", een boek boordevol kritische reflecties over wat zich voor en achter de schermen van de zogenaamde ‘vierde macht’ in Vlaanderen afspeelt.

J. Sanctorum is een veelgevraagd lezinghouder en ziet het internet als een essentieel burgermedium en tegengewicht voor de macht van reguliere media, semi-institutionele netwerken en politieke lobby's.
De naam van deze webstek, 'Visionair België', is dan ook een ironische verwijzing naar het gelijknamige evenement n.a.v. "175 jaar België"

"Visionair België" streeft naar een samenwerking en kruisbevruchting met tijdschriften, andere mediapartners, verenigingen, individuen en weblogs die aan alternatieve nieuwsgaring, kritische journalistiek, satire en/of filosofische analyse trachten te doen.

Copyleft: Deze website huldigt het 'copyleft'-principe: ideeën en teksten moet vrij kunnen cirkuleren, we handhaven geen enkel copyright. Bronvermelding is dan eerder een kwestie van hoffelijkheid en erkenning, dan van moetes...

Aan deze webstek is ook een forum/blog gekoppeld voor lezersreacties.

Contact: johan.sanctorum@pandora.be

No comments:

Worldwide most readed Blog is - of course - Chinese!
Blog (CH) Blog (ENG) - IMDB - Data of Xu Jinglei

Cartoon